Orașul din România care se dezvoltă văzând cu ochii: aici începe noua Epocă de Aur
În momentul de față, există un oraș din România care se află în plină dezvoltare, după ani de zile de așteptare, în acest sens.
Vorbim, în acest caz, despre Constanța, orașul unde portul a înregistrat recent un record în ceea ce privește mărfurile care au trecut prin danele de la Marea Neagră, în anul ce tocmai s-a încheiat.
Mai exact, 80 de milioane de tone de mărfuri au ajuns aici în 2022, ceea ce înseamnă un record al ultimilor 30 de ani de activitate. Cerealele și petrolul au fost mărfurile cele mai des întâlnite.
„Traficul de mărfuri pe relaţia Ucraina a totalizat de la începutul anului 11,81 milioane tone, cele mai mari cantităţi de mărfuri fiind cerealele”, a declarat Florin Vizan, director APC, citat de observatornews.ro.
Investițiile ridică standardele, dar înmulțesc și locurile de muncă
Acest succes recent al Portului Constanța are la bază un eveniment nefericit, și anume războiul din Ucraina care a transformat portul maritim românesc într-o variantă, de vreme ce toate porturile ucrainene au fost închise, în urma invaziei ruse.
Evident, asta a creat, de asemenea, inclusiv blocaje și aglomerație, la intrarea în port înregistrându-se cozi de mai bine de zece kilometri de TIR-uri.
Pentru a regla situația, conform sursei menționate anterior, au fost finalizate o serie de investiții în valoare de 100 de milioane de euro, existând, de asemenea, altele în curs de finalizare. Ba mai mult, 900 de locuri de muncă nou-nouțe au fost puse la „bătaie”, ceea ce, în mod firesc, reprezintă o gură de aer proaspăt pentru economia orașului Constanța.
„Principala investiţie este magazia specializată pentru derularea îngrăsămintelor în vrac, capacitate de 60 de mii de tone, silozuri de cereale de 80 de mii de tone”, a declarat Daniel Sternberg, reprezentant al unei firme din port, potrivit sursei.
În acest sens, Marian Drăgoi, director de terminal, a punctat că, înainte de aceste investiții, zona era „pur și simplu” nedezvoltată. „La jumătatea anului 2023 să găzduiască cel mai mare terminal RORO din Marea Neagră”, a mai spus acesta.